Expert

De Belastingdienst handhaaft weer op schijnzelfstandigheid. Wat kun je verwachten als je werkt met zzp’ers en de Belastingdienst jouw bedrijf bezoekt?
De Belastingdienst publiceerde onlangs een handleiding over bedrijfsbezoeken en boekenonderzoeken bij opdrachtgevers waarbij wordt gekeken naar arbeidsrelaties. In de handleiding staat hoe de Belastingdienst gaat controleren op schijnzelfstandigheid.
In 2025 starten de controles met een bedrijfsbezoek. De Belastingdienst kondigt dit bezoek schriftelijk aan. Daarna gaat een inspecteur met de opdrachtgever in gesprek over de manier waarop wordt gewerkt met zzp’ers. Als de inspecteur vermoedt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, dan krijgt de opdrachtgever eerst een waarschuwing. Dit geeft de opdrachtgever tijd om de werkwijze aan te passen of de arbeidsrelatie anders vorm te geven. Als de Belastingdienst verwacht dat het risico op schijnzelfstandigheid groot is of dat de opdrachtgever zijn werkwijze niet aanpast, kan de inspecteur een boekenonderzoek starten. De Belastingdienst kan echter ook direct een boekenonderzoek instellen, zonder voorafgaand bedrijfsbezoek, als er concrete risicosignalen zijn van evidente schijnzelfstandigheid. Dit kan zich voordoen als een inspecteur een vermoeden van schijnzelfstandigheid heeft, bijvoorbeeld tijdens een btw-controle.
De Belastingdienst stelt vervolgens een verslag op van het bedrijfsbezoek. Dit verslag moet een feitelijke weergave zijn van het gesprek en de eventueel opgevraagde stukken. In dit verslag kunnen punten staan die spreken voor en tegen een zelfstandige arbeidsrelatie. Let op: wij hebben signalen gekregen dat de Belastingdienst niet altijd alle punten in het verslag meeneemt die pleiten voor het werken als zzp’er. Controleer daarom goed of de vastlegging een zorgvuldige weergave is van het gesprek. Mocht het verslag niet volledig zijn of onjuistheden bevatten, geef dit dan meteen aan.
Lees in ons whitepaper hoe je de fiscale en arbeidsrechtelijke risico’s van schijnzelfstandigheid zoveel mogelijk kunt beperken. Hierin staan ook de criteria en een stappenplan voor de beoordeling van een arbeidsrelatie.
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heb je ondersteuning nodig bij de beoordeling van de arbeidsrelatie met jouw zzp’ers? Of heb je behoefte aan begeleiding bij een aangekondigd bedrijfsbezoek van de Belastingdienst? Neem contact op met één van onze specialisten.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina