Expert

Vanaf 1 maart 2025 kunnen landbouwers zich weer aanmelden voor de GLB-premie. De aanvraag verloopt via de Gecombineerde Opgave, die je uiterlijk op 15 mei 2025 moet indienen. Maar let op: er zijn een aantal belangrijke wijzigingen ten opzichte van 2024. We zetten ze voor je op een rij, zodat je goed voorbereid bent.
De grootste verandering zit in de Eco-activiteiten, vooral in de categorie ‘niet-productieve grond’. Het aantal punten per hectare in de biodiversiteitscategorie is verlaagd. Dit betekent concreet:
Voor veel boeren betekende een bufferstrook met kruiden in 2024 een handige compensatie. In 2025 moet die bufferstrook echter drie keer zo groot zijn om hetzelfde aantal punten te behalen.
Ook bij teeltmaatregelen zijn er aanpassingen:
Deze wijzigingen kunnen ervoor zorgen dat je niet meer voldoet aan de drempelwaarde voor de Eco-premie.
Niet alleen de puntentelling verandert, ook de lijst met Eco-activiteiten is aangepast:
Heb je hier mogelijkheden in? Dan kan het slim zijn om deze activiteiten op te nemen in je planning.
De regels voor conditionaliteiten worden verder aangescherpt. Dit betekent onder andere:
Nieuw in 2025 is de toevoeging van sociale conditionaliteiten aan de GLB-subsidievoorwaarden. Dit betekent dat je als werkgever moet voldoen aan wet- en regelgeving rondom arbeidsovereenkomsten en een veilige werkomgeving. Denk aan:
Het is nog niet duidelijk hoe de controle hierop zal plaatsvinden, maar wat wél zeker is: wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een verlaging van de GLB-subsidie.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je zeker weten dat je optimaal gebruikmaakt van de GLB-premie en voldoet aan de nieuwe eisen? We denken graag met je mee. Neem contact met ons op en we helpen je verder.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina