Expert
“Schaarste maakt de markt” luidt het credo en dat is momenteel zeker van toepassing. De toenemende vraag naar kip, de rond waaiende vogelgriep en de beperkte uitbreidingsmogelijkheden voor vleeskuikenhouders brengen hier op korte termijn geen verandering in. Wat op korte termijn resulteert in financieel goede perspectieven voor de vleeskuikenhouderij.
Jaarlijks stijgt de consumptie van kip zowel binnen als buiten de EU. Vooralsnog verwachten we dat dit doorzet. De omschakeling van de Nederlandse supermarkten naar kip met het keurmerk ‘Beter Leven 1 ster’ zorgde voor een onderscheidend concept binnen de Nederlandse vleeskuikenhouderij en daarmee voor een unieke positie.
Het concept Beter Leven voor vleeskuikens kenmerkt zich door een lagere groei en bezetting. Daardoor daalde de totale productie in Nederland fors. De lagere bezetting moet gedeeltelijk gecompenseerd worden door de realisatie van overdekte uitlopen. Maar hoelang duurt het nog voor er vergunningen afgegeven worden? In de landen om ons heen spreken ze meer en meer over concepten en bijbehorende productievoorwaarden. De Britse bezettingsnorm ging terug naar 30 kilo per vierkante meter. De voorspelling is dat hiermee de zelfvoorzieningsgraad daalt naar minder dan 70%. Duitsland sorteert voor op ‘Haltungsform 3’ en de Belgische retail oriënteert zich op BCC. Daarbij komt nog de vraag hoe de foodservice gaat anticiperen op de ECC-richtlijnen die zijn afgesproken. Al deze ontwikkelingen kennen nog veel onduidelijkheden omtrent de voorwaarden en aanvangsdata. Zij hebben echter gemeen dat één van de voorwaarden een lagere kilo bezetting per vierkante meter is dan de huidige wettelijke norm. Dit alles zal in Noordwest-Europa de productie van kip doen krimpen waar de vraag juist stijgt. Daarmee kan de vleeskuikenhouderij rekenen op een goede onderhandelingspositie.
Hoe staat het met de langetermijncontinuïteit van de keten? Om de slachthaken vol te houden importeren slachterijen steeds meer vleeskuikens uit onze buurlanden Duitsland en België. Ook binnen de landsgrenzen is de strijd om de kip volop gaande. Dit resulteert in een historisch ongekend hoog niveau van de reguliere prijsnoteringen., Daar heeft ook de prijs voor concept-kuikens voordeel bij. Echter lost dit het overschot aan slachthaken niet op. De vraag is of slachterijen deze prijsniveaus voldoende kunnen door berekenen naar hun afnemers. Of teren zij op het ’spek op de botten’ en speelt nu de ‘survival of the fittest’?
Is er dan geen enkele wolk aan de lucht? Zeker, er zijn een aantal onzekere ontwikkelingen die hier invloed op kunnen hebben. Bijvoorbeeld Oost-Europa. In hoeverre is men daar in staat om de verspreiding van vogelgriep te beheersen en benut men daar het productiepotentieel? Wat gaat er gebeuren met het exportquotum van Oekraïne op het moment dat zij geholpen moeten worden bij wederopbouw en economische versterking? Biedt Mercosur een bedreiging? Gaan markten verschuiven als de VS haar tarieven verhoogd? En wat als vogelgriep zich verder tot een zoönose ontwikkelt?
Vooralsnog is de markt hier niet van onder de indruk en zijn de voerwinsten voor reguliere vleeskuikens zeer lucratief. Zelfs beter dan voor concept-vleeskuikens. Bij een aantal vleeskuikenhouders speelt dan ook de vraag of het niet verstandiger is om weer reguliere vleeskuikens te gaan houden. Voor de korte termijn is dit wellicht financieel aantrekkelijk, maar voor welke markt kies je op de lange termijn? Kies je voor concepten, een stabielere markt of kies je juist voor de grillen van de reguliere markt?
aaff is graag overal van betekenis. Wil je sparren met een expert over de toekomst van jouw bedrijf? Neem dan contact op met een van onze specialisten.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina