Koop van een onderneming: let op personeel

Bij de aankoop van een bedrijf komt veel kijken. Naast financiële en strategische overwegingen is er een cruciale juridische component het overnemen van personeel. Je realiseert je als koper vaak te laat welke verplichtingen en risico’s hieraan verbonden zijn. 

Services
Drie mannen in gesprek

Automatische overgang van personeel bij bedrijfsovername

Volgens de wet is bij een bedrijfsovername sprake van een automatische overgang van personeel. Oftewel: de rechten en verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst gaan van rechtswege over op jou als kopende partij. Werknemers behouden hun dienstverband, inclusief opgebouwde rechten, zoals anciënniteit, vakantiedagen en loon. Een veelvoorkomend misverstand is dat je als overnemende partij zelf mag bepalen welk personeel je overneemt. Selectief personeel overnemen is in principe niet toegestaan.

Dure missers bij personeelsovername

Het niet zorgvuldig omgaan met de overname van personeel kan flinke (financiële) gevolgen hebben. Wil je slechts een deel van het personeel overnemen? Houd dan rekening met een procedure met als uitkomst een indiensttreding met terugwerkende kracht, inclusief de verplichting om loon over de tussenliggende periode alsnog te betalen. Heb je geen onderzoek gedaan naar lopende arbeidszaken? Dan kun je geconfronteerd worden met een verstoorde werksfeer, doorlopende loondoorbetalingsverplichtingen, juridische kosten en zelfs rechtszaken.

Onderschatte risico’s

Bij een bedrijfsovername ligt de focus vaak op commerciële kansen, klanten en financiële afspraken. Maar juist de personele kant brengt juridische risico’s met zich mee - vooral als het gaat om zieke werknemers of medewerkers die al enige tijd niet meer actief zijn, maar formeel nog wel in dienst zijn. 

Deze situaties worden in de praktijk vaak over het hoofd gezien, met soms kostbare gevolgen.

  • Je denkt misschien dat langdurig zieke werknemers ‘buiten de deal vallen’ of automatisch ontslagen zijn. Dat is niet zo. Jij neemt alle rechten en verplichtingen over, waaronder loondoorbetaling bij ziekte, re-integratieverplichtingen en verzuimbegeleiding.
  • Is het verzuimdossier niet op orde en oordeelt UWV dat er onvoldoende inspanning is geleverd? Dan kan er een loonsanctie volgen van nog een jaar extra loondoorbetaling. Bij de toekenning van een WGA- of Ziektewetuitkering loop je zelfs het risico om die uitkering jarenlang zelf te moeten betalen. Die kosten rondom een zieke (ex-)werknemer kunnen al snel oplopen tot tienduizenden euro’s.

‘Stilzwijgend’ vertrokken medewerkers

Vergeet ook niet de werknemers die al lang niet meer op de werkvloer zijn verschenen of geen loon meer ontvangen, maar van wie het dienstverband nooit officieel is beëindigd. Zo’n medewerker kan zich bij jou melden en alsnog loon, vakantiedagen of een schadevergoeding eisen.

Wat kun je doen?

Om onverwachte verplichtingen te voorkomen, is een grondig arbeidsrechtelijk due diligence-onderzoek essentieel. Zo krijg je inzicht in de arbeidsvoorwaarden, cao-verplichtingen, ziektegevallen, arbeidsconflicten en mogelijke claims. Risico’s kunnen in de koopovereenkomst worden afgedekt met garanties of zelfs leiden tot een lagere koopprijs. Laat de personeelsdossiers daarom tijdig screenen. 

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en te zorgen voor inzicht. Wil jij weten waar je op personeelsvlak aan toe bent bij de overname van een bedrijf? Onze juristen arbeidsrecht helpt je graag bij een zorgvuldige voorbereiding van de overname. Neem gerust contact met ons op voor advies op maat.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina