Liquiditeitsplanning in de geitenhouderij: zo hou je grip op je cashflow

Liquiditeit is dé sleutel tot een gezonde geitenhouderij. Zonder voldoende financiële ruimte wordt ondernemen al snel een uitdaging. En laten we eerlijk zijn: in de geitenhouderij heb je te maken met een grillige cashflow door seizoenspieken, vaste lasten en onverwachte kosten. Een goed doordachte liquiditeitsplanning maakt het verschil tussen knopen tellen en rust in je bedrijfsvoering. In dit artikel geven we je praktische tips om je liquiditeit te managen.

Services
Geit in een stal

Seizoenspatronen en liquiditeit: ken je pieken en dalen

De geitenhouderij kent uitgesproken seizoenspatronen, zowel in kosten als inkomsten. Een belangrijke piekperiode is de lammertijd in het voorjaar. Hoewel het een mooie en drukke tijd is, stijgen de kosten flink door dierenartskosten, arbeidskosten en melkpoederkosten voor de pasgeboren lammeren. De enting tegen Q-koorts in mei brengt vervolgens weer een extra kostenpost met zich mee.

Gelukkig volgt in april vaak een piek in de melkproductie, doordat de geiten na het lammeren volop melk geven. Dit betekent meer opbrengst, zeker als de melkprijs stabiel blijft. Toch moet je alert blijven: vóór 1 juli moet de belasting betaald worden, wat vaak een flinke hap uit je liquiditeit neemt.

Hoge kosten in het eerste halfjaar

Het eerste halfjaar van het geitenhouderijseizoen is financieel uitdagend. Naast de dierenartskosten en belastingen kunnen ook financieringskosten hoog uitvallen. Ook zorgt het aangepaste btw-tarief ervoor dat je meer moet voorfinancieren dan voorheen. Het btw-tarief is van 9% naar 21% verhoogd. Stel je hebt € 100.000 voerkosten in een kwartaal dan zorgt dit voor een extra bedrag van € 12.000 per kwartaal wat je moet voorfinancieren. Dit vraagt om tijdig reserveren en hetgeit slim benutten van je cashflowpieken.

Daarom is het essentieel om vooruit te plannen. Zet de vaste lasten en verwachte piekkosten duidelijk op een rij, en koppel die aan je verwachte inkomsten. Dit geeft inzicht in de maanden waarin je liquiditeit onder druk staat en wanneer er juist financiële ruimte ontstaat.

Slim omgaan met liquiditeit: drie praktische tips

  1. Creëer een buffervoorraad voor belasting en financiering: In de maanden met extra opbrengsten (zoals april en mei) zet je alvast een deel apart voor de belastingaanslag van 1 juli. Zo voorkom je financiële stress op een piekmoment.
  2. Beheer je uitgaven efficiënt: Juist in de maanden waarin de liquiditeit laag is, kun je besparen door kritisch naar je uitgaven te kijken en tijdelijk te besparen op niet-noodzakelijke kosten.

Meer weten?

Wil je meer grip krijgen op je cashflow in de geitenhouderij of wil je kijken hoe je de belastingdruk kunt verlagen? Onze specialisten helpen je graag met een persoonlijke aanpak die rekening houdt met seizoenspatronen en kostenposten. Samen kijken we hoe jij je bedrijf financieel sterker maakt.

Neem contact met ons op voor een adviesgesprek en benut je financiële ruimte optimaal.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina