Expert

Een reorganisatie vraagt om lef, visie én zorgvuldigheid. Zie je je als ondernemer genoodzaakt om te snijden in je personeelsbestand, dan komt er meer bij kijken dan alleen de ontslagaanvraag bij het UWV. De ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) is een onmisbare schakel. Sla je deze stap over, dan loop je het risico op vertraging, juridische onzekerheid én financiële tegenvallers. Kortom: de OR is niet slechts een formaliteit, maar een strategische factor in de voorgenomen reorganisatie.
Voor ondernemingen met 50 of meer medewerkers is het instellen van een ondernemingsraad (OR) wettelijk verplicht. De OR draagt bij aan het goed functioneren van de onderneming. Ook in bedrijven met minder dan vijftig medewerkers kan het verplicht zijn een OR in te stellen, bijvoorbeeld als dit is vastgelegd in de cao of een arbeidsvoorwaardenregeling.
De Wet op de ondernemingsraden (WOR) bepaalt bij welke voorgenomen besluiten de ondernemingsraad (OR) om advies of instemming moet worden gevraagd. Het uitgangspunt is dat de OR tijdig wordt betrokken, zodat het advies daadwerkelijk invloed kan hebben op het uiteindelijke besluit.
Of een voorgenomen ontslag ter advies moet worden voorgelegd aan de OR, hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal betrokken werknemers, de financiële gevolgen en de organisatorische impact van het ontslag. Wanneer meerdere gedwongen ontslagen plaatsvinden, bijvoorbeeld door het beëindigen van een samenwerking, wordt dit door de rechter vaak aangemerkt als een belangrijk besluit waarvoor advies van de OR vereist is.
Uit de rechtspraak blijkt bovendien dat het ontslag van één werknemer adviesplichtig kan zijn, bijvoorbeeld wanneer het gaat om een manager in een sleutelpositie. Als het ontslag leidt tot een herschikking van taken, het vervallen van een managementlaag of een ingrijpende wijziging in de organisatiestructuur, kan ook dan sprake zijn van een besluit waarover de OR advies moet geven.
Werkgevers met 10 tot 50 medewerkers zijn verplicht om bij plannen die leiden tot ontslagen of ingrijpende functiewijzigingen van ten minste 25% van het personeel, een personeelsvergadering te houden. Tijdens deze vergadering moeten zij de medewerkers informeren en om advies vragen. Als er een personeelsvertegenwoordiging (PVT) is, verloopt dit overleg via hen. Hoewel het advies niet bindend is, is het overleg wel wettelijk verplicht.
Overleg met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging is geen vrijblijvende stap. Overweeg je om twintig of meer medewerkers te ontslaan? Dan controleert het UWV bij een collectieve ontslagaanvraag onder andere of de OR of PVT daadwerkelijk is geraadpleegd. Is dat niet gebeurd, dan wordt de aanvraag niet in behandeling genomen of zonder inhoudelijke beoordeling afgewezen.
Daarnaast kan de OR de rechter verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen over de gevolgen van het besluit voor de medewerkers.
Zelfs als het UWV toestemming geeft voor het ontslag, kan een werknemer alsnog naar de rechter stappen wanneer het verplichte overleg met de OR is overgeslagen. De rechter kan dan besluiten het ontslag te vernietigen of een (aanzienlijke) billijke vergoeding toekennen.
Het gevolg? Vertraging, hogere kosten, meer onzekerheid en mogelijk verlies van momentum in je reorganisatie.
Het adviesrecht is geen “check in the box”, maar een juridische voorwaarde om je reorganisatie goed en zorgvuldig te realiseren. Door het traject met de OR of PVT serieus te nemen, voorkom je vertraging, juridische claims en reputatieschade.
aaff is graag overal van betekenis. Ga je reorganiseren of verwacht je over te moeten gaan tot een collectief ontslag? Laat je dan vooraf goed adviseren over je verplichtingen ten opzichte van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Neem hiervoor gerust contact met ons op. Zo behoud je de regie en voorkom je dat je als ondernemer wordt teruggefloten én geconfronteerd wordt met aanzienlijke financiële gevolgen.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws