Expert

Organisaties uit de melkveehouderij, de zuivelsector, de diervoedersector, adviseurs en kennisinstellingen hebben de handen ineengeslagen om het aandeel ruw eiwit in melkveerantsoenen te verlagen. Dit initiatief is vastgelegd in een convenant met als doel de uitstoot van stikstof via mest te verminderen. Via de Vereniging van Accountants en Belastingadviseurs (VLB) heeft aaff ook het convenant ondertekend.
Vanwege een wijziging in de Meststoffenwet met betrekking tot de maximale mestproductie, mag de Nederlandse veehouderij dit jaar minder mest produceren. Zowel de nationale als de sectorale mestproductieplafonds voor stikstof en fosfaat zijn per 1 januari 2025 verlaagd. Indien deze plafonds worden overschreden, kan een generieke korting op de productierechten (fosfaatrechten) worden toegepast, wat resulteert in minder dieren. Door het verlagen van het aandeel ruw eiwit in het rantsoen van melkkoeien kan de uitstoot van stikstof via mest worden verminderd, wat helpt om een generieke korting te voorkomen. Bovendien kan deze maatregel de mestmarkt ontlasten, de afzetkosten van mest voor individuele melkveehouders beperken en de uitstoot van ammoniak verlagen.
Het convenant streeft ernaar het gemiddelde aandeel ruw eiwit in het totale rantsoen (ruwvoer en bijvoeding) van Nederlandse melkveebedrijven te verlagen van 163 gram per kilogram droge stof in 2023 naar maximaal 160 gram per kilogram droge stof in 2025 en 158 gram per kilogram droge stof in 2026. Deze normen worden periodiek geëvalueerd om de voortgang te monitoren.
Het convenant bevat verschillende afspraken om melkveehouders te ondersteunen bij het verlagen van het ruw eiwit in rantsoenen:
De voorgestelde aanpak in het convenant is gebaseerd op de opgedane kennis en ervaring uit projecten zoals Koe & Eiwit, het Netwerk Praktijkbedrijven en de Pilot Biomonitor voor biologische melkveebedrijven. Het ministerie van LVVN ondersteunt het convenant door bij te dragen aan kennisdeling en communicatie over het verlagen van het ruw eiwitgehalte in het rantsoen. De ervaringen en inzichten die zijn opgedaan, en nog worden opgedaan, worden benut in de uitwerking van bedrijfsgerichte doelsturing.
Het convenant is ondertekend door diverse organisaties, waaronder Nevedi, LTO Nederland, NAJK, DDB, Netwerk Grondig, De Natuurweide, ZuivelNL, NZO, VLB, Boerenverstand, PPP-Agro Advies, Groeikracht en WUR.
aaff heeft via de VLB de volgende tekst opgenomen in het convenant:
aaff is graag overal van betekenis. Onze melkveespecialisten kunnen je ondersteunen in deze sectoropgave zodat je een goede afweging kunt maken hoe hier aanvullend op te sturen. Neem contact op met één van onze specialisten.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Instagrampagina.