Werken met zzp’ers in de paardenhouderij: voorkom schijnzelfstandigheid

Werk jij als paarden- of manegehouder met zzp’ers, zoals instructeurs, stalhulpen of schoonmakers? Let op: vanaf 1 januari 2025 controleert de Belastingdienst strenger op schijnzelfstandigheid. Waar je nu vaak nog een waarschuwing krijgt, kun je vanaf 2026 direct een boete of naheffing krijgen.

Services
Paarden in de stal van een manege

Het inschakelen van een zzp’er is handig in drukke tijden of voor specifieke expertise, zoals rijles geven. Maar heb je er al eens bij stilgestaan of jouw zzp’ers wel écht zelfstandig werken?

Mogelijke financiële gevolgen

Door de aangekondigde strengere controle moet je goed opletten bij het inhuren van zzp’ers. Daarmee voorkom je vervelende financiële gevolgen:

  • Fungeert een zzp’er in de praktijk als werknemer? Dan kan hij bijvoorbeeld recht hebben op vakantiedagen, loondoorbetaling bij ziekte en pensioenopbouw. Let op: pensioenfondsen kunnen – als er sprake is van schijnzelfstandigheid - nu al naheffingen claimen voor pensioenafdrachten met een terugwerkende kracht van vele jaren.
  • Ook kan de Belastingdienst naheffingen opleggen voor de loonheffingen. Dit jaar wordt nog niet direct zwaar gehandhaafd. De Belastingdienst pakt nu vooral risicovolle situaties aan, zoals gedwongen zelfstandigheid en onderbetaling. 

Check op schijnzelfstandigheid

Ga na of de samenwerking met een zzp’er eigenlijk een arbeidsovereenkomst is. Niet alleen wat op papier staat telt, maar vooral hoe het er in de praktijk aan toegaat. Factoren zoals werktijden, aansturing en wie de risico's draagt, zijn bepalend. Let op: ook als je een modelovereenkomst gebruikt, kan er alsnog sprake zijn van een dienstverband.

Hoe beperk je de risico’s?

Als ondernemer in de paardenhouderij kun je het risico op schijnzelfstandigheid beperken door het volgende:

  • Check of de zzp’er echt zelfstandig is
    Een echte zzp’er bepaalt zelf hoe en wanneer hij werkt, heeft meerdere opdrachtgevers en loopt commercieel risico. Als hij of zij precies hetzelfde werk doet als jouw werknemers en onder jouw leiding werkt, dan is de kans groot dat er sprake is van een dienstverband.
  • Gebruik modelovereenkomsten zorgvuldig
    De modelovereenkomsten van de Belastingdienst kunnen helpen afspraken vast te leggen, maar zijn alleen geldig als de praktijk overeenkomt met de inhoud van de overeenkomst. Sinds september 2024 beoordeelt de Belastingdienst geen nieuwe modellen meer, dus zorg dat bestaande documenten kloppen met de praktijk.
  • Leg afspraken duidelijk vast
    Gebruik een overeenkomst van opdracht en beschrijf de werkzaamheden concreet, liefst gekoppeld aan een project of periode. Voorkom langdurige, algemene overeenkomsten die te veel lijken op een arbeidscontract.
  • Controleer periodiek de samenwerking
    De Belastingdienst kijkt niet alleen naar de afspraken op papier, maar ook naar hoe de samenwerking in de praktijk verloopt. Controleer regelmatig of er geen zaken zijn aangepast, waardoor een zzp’er onbedoeld steeds meer als werknemer wordt behandeld.
  • Overweeg alternatieven
    Gedraagt een zzp’er zich toch als werknemer? Overweeg dan een arbeidsovereenkomst of een alternatief, zoals detachering of een samenwerkingsverband.

Kom in actie en voorkom problemen

Voorkom verrassingen en naheffingen door nu al kritisch te kijken naar je zzp-constructies. De Belastingdienst let straks vooral op de praktijk, niet alleen op papier. Wees goed voorbereid en schakel zo nodig onze belastingadviseurs in. 

Meer weten? 

aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en te zorgen voor inzicht. Wil jij meer weten over schijnzelfstandigheid bij zzp’ers? Neem dan contact op met onze experts! 

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina