Expert

Arbeidsrecht is veel meer dan een verzameling van de vele regels waaraan je moet voldoen. Het biedt organisaties juist de kans om risico’s te beheersen, medewerkers te binden én het imago te versterken. Door arbeidsrechtelijke zaken goed te regelen, voorkom je problemen zoals financiële claims, boetes en reputatieschade. Zeker in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt is een sterke reputatie van onderschatte waarde.
Het kabinet wil flexwerkers en zelfstandigen meer zekerheid te bieden, vergelijkbaar met werknemers met een vast contract. Zo worden oproepcontracten vervangen door een vast basiscontract voor een minimaal aantal uur en verdwijnen nulurencontracten. Ook wordt de onderbrekingstermijn tussen tijdelijke contracten verlengd van zes maanden naar vijf jaar. Dit betekent dat organisaties die nu met korte onderbrekingen werken, hun personeelsbeleid flink moeten aanpassen.
Voor zzp’ers en opdrachtgevers die met zzp’ers werken wordt 2025 een overgangsjaar. De Belastingdienst gaat scherper controleren op schijnzelfstandigheid, maar er wordt ingezet op een zachte landing. De arbeidsrechtelijke route rondom zzp’ers is niet gewijzigd. Toch zien we steeds vaker dat zzp’ers rechtszaken winnen waarin ze als werknemer worden erkend, met hoge claims tot gevolg. In de toekomst wordt de Wet VBAR verwacht, met onder meer een minimumtarief en mogelijk een verplichte verzekering voor de zzp’er.
Daarnaast stelt de WTTA dat bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen – niet alleen uitzendbureaus – alleen mogen opereren als ze officieel zijn toegelaten. Werk jij met personeel dat je niet zelf uitbetaalt? Controleer dan of de partij die dat wel doet straks aan de toelatingseisen voldoet.
Met het wetsvoorstel Wet gelijke beloning van vrouwen en mannen worden organisaties vanaf 50 werknemers verplicht om transparant te zijn over de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen. Grote bedrijven (meer dan 250 werknemers) moeten zelfs een certificaat behalen. Dit alles vraagt om een grondige analyse en mogelijk aanpassing van het huidige beloningsbeleid.
De inzet van AI op de werkvloer biedt volop kansen, maar brengt ook juridische vraagstukken met zich mee. Denk aan vragen over privacy, discriminatie en arbeidsomstandigheden. Werkgevers zijn verplicht een gezonde en veilige werkomgeving te bieden. Monitoring via AI kan werkdruk verlagen, maar ook leiden tot stress of schending van de AVG. Het is daarom belangrijk om het gebruik van AI zorgvuldig te documenteren, medewerkers open en transparant te informeren en het beleid regelmatig te evalueren. Blijf bovendien actief in gesprek met je medewerkers, inventariseer hun behoeften en pas het beleid waar nodig aan om zowel compliant als toekomstbestendig te blijven.
De toekomst vraagt ook om aandacht voor de vijf verschillende generaties op de werkvloer. Omdat mensen langer doorwerken, is het leeftijdsverschil tussen collega’s groter dan ooit. Generaties kunnen veel van elkaar leren, maar soms ook botsen. Door actief aandacht te besteden aan deze verschillen, kun je als organisatie inspelen op de behoeften van iedere generatie. Dit helpt niet alleen bij het binden en boeien van medewerkers, maar voorkomt ook kennisverlies. Wil je aantrekkelijk zijn voor jong talent? Speel in op hun wensen, maar verlies het contact met oudere generaties niet uit het oog.
Arbeidsrecht is geen rem, maar juist een versneller voor toekomstbestendige organisaties. Met de juiste voorbereiding en deskundig advies ben je klaar voor de uitdagingen en kansen van morgen.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je weten hoe jouw organisatie klaar is voor de toekomst van het werk? Neem dan contact op met onze juristen arbeidsrecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina