Compensatie voor transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging: aandachtspunten

Als een ondernemer besluit zijn bedrijfsactiviteiten te beëindigen, kan dit leiden tot gedwongen ontslagen. Bijvoorbeeld bij gebruikmaking van een uitkoopregeling, een stoppersregeling of andere overheidsmaatregelen die het beëindigen van een bedrijf vergemakkelijken. Vaak moet de ondernemer dan een transitievergoeding betalen aan de werknemers.

Services
Ondertekenen van een contract voor de compensatie voor transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging

De wettelijke transitievergoeding per werknemer bedraagt 1/3e bruto maandsalaris plus vakantiegeld per jaar in dienst (naar rato). Bij werknemers met een langdurig dienstverband kan de transitievergoeding al snel oplopen tot tienduizenden euro's.

Compensatieregeling kleine bedrijven

Voor kleine bedrijven met minder dan 25 medewerkers is er een compensatieregeling voor de transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging waarbij een (bijna) AOW-situatie of overlijden van de ondernemer een rol speelt. 

Hoe kom je in aanmerking voor compensatie?

Dit betekent dus dat een ondernemer in aanmerking kan komen voor compensatie van de wettelijke transitievergoeding, als het ontslag van een werknemer het gevolg is van de beëindiging van de onderneming én er sprake is van één van de volgende situaties bij de eigenaar of één van de eigenaren (vennoten):

  • het al bereikt hebben van der AOW-gerechtigde leeftijd;
  • het binnen zes maanden bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd;
  • een overlijden.

In deze gevallen kan de werkgever de transitievergoeding laten vergoeden door UWV, wat een aanzienlijke verlichting kan bieden voor kleine ondernemers.

Redenen beëindiging onderneming

Een reden voor een bedrijfsbeëindiging kan een stoppersregeling zijn, zoals de Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderijlocaties (LBV). Dit is vooral relevant voor ondernemers in sectoren zoals de veehouderij. 

Er zijn natuurlijk ook verschillende andere redenen om tot een beëindiging van de onderneming te komen. Bijvoorbeeld: je krijgt geen nieuwe vergunning, noodzakelijke investeringen zijn te kostbaar, er is geen  bedrijfsopvolger, het bedrijf wordt gekocht of onteigend door de overheid, het ondernemen is niet meer rendabel of het is tijd om met pensioen te gaan.

Als een ondernemer voldoet aan één van de drie situaties, kan de werkgever in aanmerking komen voor compensatie van de betaalde transitievergoeding(en). Hij moet dan wel voldoen aan één extra eis.

Minimaal één formele ontslagprocedure via UWV

Het ontslag van minimaal één werknemer moet via een formele ontslagprocedure bij UWV Werkbedrijf verlopen. Dit houdt in dat de ondernemer de beëindiging van het bedrijf en de noodzaak voor het ontslag in een ontslagverzoekschrift moet onderbouwen. UWV toetst de ontslagreden en bij toestemming voor het ontslag wordt ook toegang verleend tot de compensatieregeling. De procedure bij UWV duurt gemiddeld zes weken, waarna opgezegd mag worden met een opzegtermijn.

Vanaf het moment dat de beëindigingsdatum van de onderneming bekend is, is het cruciaal om een duidelijk tijdspad te hebben en te hanteren om onnodige vertragingen en uitloop in de loonkosten te voorkomen. Nadat de arbeidsovereenkomst is beëindigd en de transitievergoeding is betaald, kan de werkgever compensatie aanvragen bij UWV. Deze aanvraag moet binnen twaalf maanden na betaling van de transitievergoeding worden ingediend.

Ontslag via vaststellingsovereenkomst (VSO)

Naast de formele ontslagprocedure via UWV Werkbedrijf kan een werkgever er ook voor kiezen om daarnaast met andere werknemers een vaststellingsovereenkomst (VSO) te sluiten. Dit biedt de mogelijkheid om zonder formele procedure tot een einde van de arbeidsovereenkomst te komen. Een WW-proof vaststellingsovereenkomst moet wel aan bepaalde eisen voldoen.

Dan komen ook de betaalde transitievergoeding(en) aan deze werknemers in aanmerking voor compensatie.

Recent oordeelde de Rechtbank Limburg dat de eis dat het ontslag tenminste eenmaal via UWV Werkbedrijf moet verlopen, te strikt werd bevonden. In deze zaak kreeg de werkgever alsnog toegang tot de compensatieregeling, ondanks het feit dat het ontslag niet via UWV had plaatsgevonden. 

Of dit een verandering in het beleid van UWV gaat betekenen, is momenteel nog onduidelijk. 

Rechtsbijstandsverzekeraar en juridische begeleiding

Sommige rechtsbijstandsverzekeraars bieden dekking voor juridische begeleiding bij bedrijfsbeëindiging. Dit kan een optie zijn voor ondernemers die de kosten van juridische ondersteuning willen beperken. Wij raden ondernemers aan om na te gaan of hun rechtsbijstandsverzekering deze diensten dekt en om de hulp in te schakelen van onze juristen arbeidsrecht. Ons team van experts staat klaar om je door het proces te begeleiden en ervoor te zorgen dat je optimaal gebruikmaakt van de beschikbare regelingen.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en te zorgen voor inzicht. Heb je vragen over de ontslagprocedure of de compensatieregeling bij bedrijfsbeëindiging? Of wil je weten hoe je in aanmerking komt voor de compensatie van de transitievergoeding? Neem contact op met onze juristen arbeidsrecht.

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws