Expert

De NIS2-richtlijn, oftewel de ‘Network and Information Security Directive 2’, is een Europese richtlijn die beoogt de cyberbeveiliging in de EU te versterken. Deze richtlijn is een opvolger van de oorspronkelijke NIS-richtlijn uit 2016 en introduceert strengere en uitgebreidere maatregelen om de weerbaarheid van netwerken en informatiesystemen te verbeteren.
De NIS2-richtlijn is ontworpen om de cyberbeveiliging te verbeteren door organisaties te verplichten om robuuste beveiligingsmaatregelen te implementeren en incidenten effectief te beheren. De richtlijn richt zich op een breed scala aan sectoren die als essentieel voor de maatschappij worden beschouwd. Denk aan de transportsector, de vervaardigingssector, de digitale infrastructuursector, de productie van levensmiddelen en de energiesector.
De NIS2-richtlijn is op 27 december 2022 in werking getreden en had als deadline voor nationale implementatie 17 oktober 2024. Nederland heeft deze deadline echter niet gehaald. De Nederlandse implementatiewetgeving wordt naar verwachting pas in de loop van het derde kwartaal van 2025 van kracht. Ondanks de vertraging is het voor organisaties in essentiële en belangrijke sectoren van belang om zich nu al voor te bereiden op de aankomende verplichtingen. De richtlijn zorgt voor aanzienlijke eisen op het gebied van cybersecurity, governance en risicobeheer, en niet-naleving kan in de toekomst leiden tot hoge boetes en andere sancties.
De NIS2-richtlijn markeert een belangrijke stap voorwaarts in het versterken van de cyberbeveiliging binnen de EU. Bedrijven in de transport-, vervaardigings-, digitale infrastructuur, productie van levensmiddelen en energiesector moeten zich goed voorbereiden op de naleving van deze nieuwe regelgeving. Door proactief robuuste beveiligingsmaatregelen te implementeren, incidenten tijdig te melden en samen te werken met nationale en internationale partners, kunnen deze sectoren hun weerbaarheid tegen cyberdreigingen aanzienlijk vergroten en de continuïteit van hun diensten waarborgen.
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer informatie over IT-recht, en meer specifiek de NIS2-richtlijn? De juristen van aaff hebben uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van ICT-recht en kunnen je bijstaan bij allerlei vraagstukken op dit gebied. Neem contact op met onze juristen ondernemingsrecht en ICT-recht.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws