Expert

Regelmatig vragen ondernemers, met name voor wie geen cao geldt, of een werknemer kan worden verplicht tot overwerk en hoe dit overwerk moet worden beloond. In de wet staat niets over overwerk. De wetgever gaat uit van ‘goed werknemerschap’ en ‘goed werkgeverschap’.
Er is sprake van overwerk als een medewerker meer uren werkt dan is afgesproken. Een contractsomvang van veertig uur en een werkweek van 44 uur betekent dus in feite vier uur overwerk.
Er is sprake van meerwerk als een parttime medewerker extra werkt, maar zijn gewerkte uren niet boven die van een fulltime dienstverband uitkomen. Voor dit meerwerk moet de werkgever het reguliere loon betalen, exclusief vakantiebijslag. Voor meerwerk mag geen toeslag worden betaald.
Een medewerker is niet verplicht om over te werken, behalve als daarover afspraken zijn gemaakt in een cao of in de arbeidsovereenkomst. Je mag wel verwachten dat je medewerkers af en toe overwerken, als dat nodig is. Het is belangrijk om dit altijd in goed overleg te doen.
Als een medewerker vrijwel structureel moet overwerken, kan er sprake zijn van een rechtsvermoeden van de arbeidsomvang. Als het aantal uren van de medewerker in de afgelopen drie maanden elke maand hoger was dan zijn contracturen, heeft hij op basis van een wettelijk rechtsvermoeden recht op aanpassing van zijn contract. Behalve als je kunt bewijzen dat het overwerk tijdelijk en incidenteel was.
Als er een cao van toepassing is, dan staan daar de regels in voor uitbetaling van het overwerk opgenomen. Is die cao er niet, dan gelden de volgende richtlijnen.
aaff is graag overal van betekenis. Vragen over het verplichten of het laten uitbetalen van overwerk? Neem contact op met onze jurist arbeidsrecht en mediator.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina